Svaz chovatelů holštýnského skotu ČR, Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun a Českomoravská společnost chovatelů uspořádali na lanškrounském školním statku třídenní fitérskou školu pro žáky středních zemědělských škol, kteří se budou podílet na přípravě krav a jalovic nejen pro národní výstavu hospodářských zvířat v Brně, jež se uskuteční 5. až 8. září 2021.

Akce se zúčastnilo celkem 18 žáků a studentů z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně, České zemědělské akademie v Humpolci, domácí zemědělské a veterinární školy a také z České zemědělské univerzity v Praze. Pod taktovkou bonitérů holštýnského skotu Lukáše Výborného, Rostislava Škrabala a ing. Ladislava Vondráška a party mladých fitérů Kateřiny Podzemné, Radka Cihláře, Andreje Hlibokého, Nely Sršňové a Terezy Kosobudové, kteří úspěšně absolvovali evropskou školu mladých chovatelů, absolvovali kurz přípravy zvířat.

Na začátek kempu seznámil ředitel školy ing. David Hruška účastníky s programem a pravidly pro bezpečnost práce a zacházení se zvířaty. První den byl ve znamení seznamování se zvířaty, výběru krav, nasazování ohlávky, správného uvazování krav a především mytí a ukázky stříhání, které se ujal zkušený Lukáš Výborný. Všichni účastníci si vyzkoušeli proceduru mytí a kartáčování, které má také své zásady a pravidla.

Druhý den se pokračovalo v mytí zvířat a stříhání. Tentokrát se však strojků, hřebenů a fénů chopili sami žáci a studenti. Kdo zrovna neměl tyto nástroje v ruce, věnoval se vodění krav. Poslední den vyvrcholil „zkušební výstavou“ pod vedením rozhodčího Rostislava Škrabala, který v místí jízdárně učil, jak to chodí v ringu. Samotné vodění zvířat není jen práce se zvířaty, ale i o komunikaci s rozhodčím. Účastníci se naučili, jak správně držet krávy za ohlávku, v jakém postoji je držet, jak chodit v kruhu, jak se řadit a v neposlední řadě také jak rozumět „řeči“ rozhodčího. Rostislav Škrabal a Ladislav Vondrášek se také ujali výkladu samotného lineárního hodnocení zvířat a popisu jednotlivých znaků včetně 4 souhrnných charakteristik.

Po třídenní škole byli všichni unavení, avšak natěšení na další práci a především výstavu, kde si péče a přípravy zvířat ujmou naostro.

fitkemp

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde