Otázka jak redukovat emise skleníkových plynů z živočišné výroby, bude sále více diskutovaná. Jaké mají chovatelé možnosti a jaké jsou na trhu novinky? 

Krávy ve stájích i na pastvinách patří mezi stálice živočišné produkce již celá staletí. V posledních desetiletích se ale chovatelé stále častěji setkávají s kritikou jejich odvětví. Na jedné misce vah se nachází produkce kvalitních živočišných bílkovin, údržba krajiny a organická hnojiva. Na té druhé jsou to výtky odkazující na vysokou spotřebu zdrojů a ekologickou zátěž, a to nejenom kvůli emisím skleníkových plynů.

Řada nových technologií, se kterými je možné se stále častěji setkávat na prezentacích firem, se věnuje minimalizaci emisí škodlivých plynů pocházejících z chovu hospodářských zvířat. Jejich důležitost stoupá společně s tím, jak je skot dáván do spojení s klimatickými změnami. Zejména je upozorňováno na metan vznikající v trávicím systému skotu a jeho uvolňování do atmosféry.

Snižování emisí

Možností, jak redukovat emise skleníkových plynů z živočišné výroby, je více. Jednou z nich je ovlivnění metabolismu zvířat a za tímto účelem byly testovány různé krmné doplňky. Pokud jde o technologická řešení, tak se značnému zájmu těšila opatření zaměřující se na odstraňování skleníkových plynů ze stájového ovzduší. Avšak aktuálně se těžiště zájmu přesouvá spíše na prevenci jejich vzniku, ať už díky technickým prostředkům či úpravám chovatelské praxe. Na farmy dolehla povinnost hledat možnosti redukce emisí a efektivně realizovat odpovídající opatření. Vědecká pracoviště v různých koutech světa jsou jim v tom nápomocná.

Jedním z významných zdrojů skleníkových plynů, přesněji řečeno čpavku, jsou moč a výkaly. Taková dospělá kráva dovede v poměrně krátké době vyloučit 15–20 litrů moči, která je jedním z hlavních zdrojů emisí amoniaku, a to zejména pokud je po delší dobu v kontaktu se vzduchem a výkaly. V takovém případě včasná separace moči redukuje produkci čpavku z hnojných chodeb. Dalším přínosem jsou čistší chodby, což prospívá nejenom ovzduší, ale i zdraví paznehtů. Na trhu se postupně objevují různá technologická řešení, která chovatelům s oddělováním tekuté a pevné frakce výkalů přímo na stáji pomáhají. Jedním z nich je revoluční toaleta pro krávy, kterou letos na veletrhu Eurotier představila nizozemská společnost Hanskamp. Jedná se o inovativní systém, který spojuje krmný automat se zařízením stimulujícím močení a shromažďujícím moč. Tento externí stimul, který následuje po příjmu krmiva, je jednoduchým řešením nevyvolávajícím u krav stres.

S dalším produktem pro čistší stáje i ovzduší přišla francouzská firma Bioret, a to se systémem Delta X Pack, díky kterému je také možné přímo na stáji automaticky oddělit moč od výkalů a odvádět je do samostatných skladovacích prostorů. V tomto případě je do systému gumových rohoží s tříprocentním sklonem integrován systém s protiběžným dopravním pásem, který středovou rýhou odvede moč do zásobníku na kapaliny a výkaly naopak do prostoru pro pevnou složku.

Další výhodou těchto systémů je, že takto separované exkrementy lze efektivněji využívat při hnojení rostlin nebo při výrobě energie a dále tak zvyšovat účinnost využití živin a zmenšovat negativní vliv na okolí.

 

Snímek obrazovky 2021 10 12 135146 Snímek obrazovky 2021 10 12 135239
Snímek obrazovky 2021 10 12 135210 Snímek obrazovky 2021 10 12 135223

 

S využitím zahraničních materiálů připravila Ing. Anna Marcinková

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec č. 39.

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde