V USA vyvíjí robotický vakcinační systém, který se postará nejen o synchronizaci říje, ale i zdravotní program. Automatizovaný systém sníží množství práce potřebné k administraci vakcinace, čímž se sníží náklady a zároveň se zlepší zdraví stáda i výsledky produkce.

Pokud chcete zlepšit přesnost a účinnost svého očkovacího programu a vedení záznamů, možná budete chtít vyzkoušet nadcházející robotický vakcinační systém s názvem SureShot. Podle Marinuse Dijkstra, generálního ředitele a finančního ředitele Alexandera (Alika) Chucka společnosti Pharm Robotics, San Jacinto v Kalifornii, je v současné době tento systém vyvíjen a navržen tak, aby automatizoval vakcinaci i správu dat.

„Automatizací tohoto zdlouhavého procesu a správy dat mohou mít farmáři jistotu, že jejich krávy obdržely požadovaný protokol vakcinace a již nebudou muset zadávat data ručně," uvádí Dijkstra.

Chuck míní, že chovatelé dojnic mohou od používání této technologie očekávat finanční výhody v celkové výši až 285 USD na krávu za rok. Tato částka je založena na úspoře 85 $ na krávu snížením mzdových nákladů a až 200 $ zlepšením míry březosti a produkce mléka.

Jak bude systém fungovat: Když krávy opouštějí dojírnu, vejdou do prostoru s řadou automatických bran. Při průchodu branami bude systém RFID sledovat přes identifikační číslo anamnézy každého zvířete a následně určit, zda kráva potřebuje očkování nebo synchronizaci říje. Pokud ne, brány zůstanou otevřené a umožní krávě projít. Pokud je vakcinace potřebná, brány se zavřou, aby zvíře zůstalo nehybné a robotické rameno poté provede požadovanou aplikaci do krku zvířete.
Video, které ukazuje, jak bude SureShot fungovat, spolu s dalšími informacemi, je k dispozici na https://wefunder.com/pharmrobotics

Standardní vzdělávací program: Chuck informuje, že bude zaveden vícefázový proces, který pomůže chovatelům dojnic systém automatické vakcinace zavést tak, aby si krávy zvykly.

„Předpokládáme instalaci robota pár týdnů před jeho uvedením do provozu, takže se s ním krávy budou moci seznámit," vysvětluje Chuck. „Zpočátku budou krávy učeny na vakcinaci tak, že místo jehly se využije gumový nástavec a až potom, co bude zvíře klidné, přepne se systém na skutečnou vakcinaci."
Chuck informoval, že robotický vakcinační systém bude prodáván řadou nezávislých prodejců. Jeho základní cena činí 300 000 USD, tedy cca 6,3 milionu korun. Pharm Robotics ve spolupráci se společností Siemens automatizuje a vyrábí SureShot.

Zdroj: Dairyherd

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde