Od 21. 4. 2021, kdy vstoupí v platnost nová legislativa EU, se mj. mění podmínky pro chovatele i pro celou ČR z hlediska statusu IBR-free. Dochází mj. také k zákazu vakcinace. 

Hlavní změny pro chovatele:

- Od 21. 4. 2021 bude platit zákaz vakcinace skotu proti IBR; výjimkou bude pouze vakcinace v případě výskytu ohniska IBR (reinfekce v hospodářství) – vždy se souhlasem nebo nařízením ze strany krajské veterinární správy (KVS); takto vakcinovaná zvířata je možné přemístit: v rámci ČR jen přímo na jatky, do jiného členského státu / oblasti nebo třetí země pouze tam, kde neplatí zákaz očkování

- Do zařízení (hospodářství) je možné přesunovat: 

  • pouze zvířata pouze ze zařízení prostých IBR
  • pouze zvířata, která nebyla vakcinována proti IBR
  • zárodečné produkty pouze ze zařízení prostých IBR nebo ze schválených zařízení zacházejících se zárodečnými produkty

- Monitoring IBR v hospodářstvích bude nadále pokračovat podle Metodiky kontroly zdraví a nařízené vakcinace na rok 2021 (Metodika)

- Je nutná přesná evidence vakcinovaných zvířat a rozlišování vakcinovaných a nevakcinovaných zvířat při zasílání vzorků k laboratornímu vyšetření (odlišná metodika vyšetření)

- Při podezření na výskyt IBR nebo neplnění podmínek pro udržení statusu (např. neprovedení povinného vyšetření dle Metodiky) SVS pozastaví status zařízení prostého IBR; pozastavený status je možné obnovit (vyloučení podezření / splnění podmínek – vyšetření dle Metodiky)

- Při potvrzení pozitivního případu nebo neplnění podmínek nad určitou dobu (stanoví SVS) je status odejmut; odejmutý status je možné opětovně získat (odstranění všech pozitivních případů ze zařízení a provedení vyšetření dle stanovených podmínek)

- Podmínky a postup při obnovení nebo opětovném získání statusu se liší

 

Prezentace z jednání SVS k situaci kolem zákazu vakcinace a dalších nařízení v souvislosti s onemocněním IBR pdf ke stažení zde. (477 KB)

 

Informace byly sděleny SVS ČR

Aktualizováno

Kalendář

duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
   Černostrakaté            Novinky

 2018 1

         Ke stažení zde