Kalendář událostí
Inovace ve faremním zpracováním mléka na sýry a kysané mléčné výrobky
Datum akce: čtvrtek 02 prosinec 2021 - čtvrtek 02 prosinec 2021 | Kategorie: Zajímavé akce |
Cyklus seminářů v termínech:
10. listopadu 2021 Hotel Lions Zborovská 18, 301 00 Plzeň
2. prosince 2021 Hotel U Kata Štefánikova 92, 284 01 Kutná Hora
23. února 2022 Hotel Zlatá Hvězda Smetanovo nám. 84, 570 01 Litomyšl
9. března 2022 Hotel Mariel *** Mariánské nám. 10, 669 02 Znojmo
7. dubna 2022 Hotel Relax U Drsů Varšavská 2708, 390 05 Tábor
27. dubna 2022 Hotel Skanzen ul. Modrá 227, 687 06 Velehrad
Program:
- Právní předpisy ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin.
- Zavedení a řízení systému bezpečnosti potravin podle zásad HACCP.
- Zásady správné výrobní a hygienické praxe.
- Požadavky na mléko pro výrobu sýrů.
- Vliv pasterace na výrobu sýrů.
- Jednotlivé technologické operace při výrobě sýrů.
- Úprava mléka před sýřením.
- Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla.
- Solení sýrů.
- Zrání sýrů.
- Technologický postup výroby čerstvých sýrů.
- Praktická výroba čerstvého sýru.
- Požadavky na mléko pro výrobu kysaných mléčných výrobků.
- Vliv pasterace na výrobu kysaných mléčných výrobků.
- Čisté mlékařské kultury, jejich hodnocení a práce s čistými mlékařskými kulturami.
- Smetanový zákys. Využití v mlékárenských technologiích.
- Jogurtová kultura. Výroba jogurtů.
- Acidofilní kultura. Výroba acidofilního mléka.
- Kefírová kultura. Výroba kefíru.
- Hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků.
- Technologický postup výroby jogurtu.
- Technologický postup výroby kefíru.
- Technologický postup výroby kyšky
Více zde:
https://www.zemedelec.cz/wp-content/uploads/sites/2/2021/08/211110_Ml%C3%A9ko_1.pdf